Den 5:e oktober 1968 planerade medborgarrättsrörelsen i norr en marsch i staden Derry, den stad som kanske mest av alla symboliserade det unionistiska styret för den tiden, massiv arbetslöshet och stor brist på bostäder bland katoliker, riggade valkretsar.

Marschen kom självklart att förbjudas, trots detta demonstrerade man och med tre parlamentsledamöter i täten, planen för marschen var att gå över bron till västra sidan, till centrala Derry.

RUC satte stopp för sådana planer och med poliser på var sida om demonstrationen gav sig dessa ut i det enda nöje sådana kan njuta av. Kring 90 demonstranter skadades, 36 arresterades.

En vattenkanon sattes in och riktades mot alla som var på väg över bron, oavsett om de deltagit i marschen eller ej.

Representanten för Independent Labour Party i västra Belfast, Gerry Fitt, fick skallen sönderslagen och lät sig intervjuas i TV med blodet rinnande nerför ansiktet. Bilderna av Gerry Fitt, en parlamentsledamot, misshandlad av polis för att han marscherat för kravet en man/ en röst, visades samma kväll i brittisk TV och förorsakade en chock.

Vad var det där för plats? De som visste vad det var för plats började nu organisera motståndet.

Den 5:e oktober 1968, för 50 år sedan idag, visade den orangeistiska staten sitt rätta ansikte och därifrån fortsatte kampen.

Det blev ytterligare ett datum att minnas hur det brittiska styret terroriserat Irland.

 

Kategorier: Nyheter