Irlandinformation har under helgen haft en delegation på plats i Belfast under 100-årsjubileumet av påskupproret 1916 och dess tillhörande commemorations som ägde rum över hela landet. Nedan följer en kort reserapport från resan:

Lördag:
Under lördagen besökte vi Ardoyne i norra Belfast där Republican Network for Unity (RNU) hade kallat till manifestation. Ett hundratal personer samlades längst gatan under eftermiddagen tillsammans med PSNI på marken och i luften. Vägen spärrades av och deltagare ställde upp i 1916 års uniform med fanor för att tåga upp längst Flax Street. PSNI meddelade vid uppställning att detta var en olaglig manifestation och att deltagare kan komma att ställas inför rätta. Detta till trots avgick paraden en kortare sträcka. Längre upp på gatan anslöt sig RNU med flöjtband, kransar och porträtt. Paraden tågade genom Ardoyne tillsammans med uppskattningsvis 300 personer upp till Na Fianna Éireann’s minnesplats där Proclamation of the Irish Republic lästes upp, följt av tal från RNU och ett telefonsamtal från Tony Taylor, som sitter fängslad i Maghaberry-fängelset 7 år för republikansk aktivitet, med uppmaning om att aldrig ge upp kampen för ett enat Irland. Avslutningsvis bjöds det på mat och nätverkande på puben Crumlin Star.

Söndag:
Söndagens stora händelse var för många Sinn Féins parad på Falls Road, men inte för Irlandinformation som inte accepterar brittisk ockupation av Nordirland. Vi begav oss tillsammans med kamrater från Ardoyne i abonnerad buss till Clonoe Chapel, Tyrone, där är en parad skulle avgå till staden Coalisland, arrangerad av The National Republican Commemoration Committee, under parollen ”Unfinished Revolution – Unfinished Business”. Detta var en av helgens större händelser och bussar från hela landet arrangerades till Tyrone. Marchen var planerad att avgå kl. 15:00, men blev en timme försenad pga. att PSNI gjort flertalet försök att arrestera ett 50-tal män och kvinnor från 32 CSM på väg till paraden. Runt 16:00 avgick äntligen marschen, som förklarats olaglig av de brittiska ockupanterna, ledd av 60 st paramilitäriskt klädda män och kvinnor i solglasögon, scarf och basker tillsammans med flera flöjtband och mellan
3-5000 stycken supportrar.
Tal hölls av bland annat av IRPWA och brev från politiska fångar lästes upp. Collin Duffy från IRPWA avslutade med följande ord:
“As we stand here, we should rededicate ourselves to the cause. We have all made sacrifices, let us focus on the struggles of the time ahead, in memory of 1916. Victory to the political prisoners in Ireland and victory to the Irish people. Tiocfaidh Ar La!”

Måndag:
Tidigt på måndag morgon begav sig delar av delegationen upp till Derry, där 32CSM arrangerade årets parad tillsammans med Real IRA och IRPWA, även den under parollen ”Unfinished Revolution – Unfinished Business”. Redan vid ankomst låg det spänningar i luften och PSNI deklarerade snabbt att även detta var en olaglig parad. Maskerade ungdomar hade samlats vid en rondell och attackerade polisbilar med molotowcoctails, glas och stenar så fort de åkte in i rondellen. Detta skedde vid ett flertal tillfällen, men avtog när PSNI åkte därifrån i samband med att marschen, som leddes av 13 st män och kvinnor i paramilitärisk klädsel och band började tåga ner mot Derry City Cemetery. Brev från politiska fångar på Maghaberry-fängelset lästes upp, och blommor lades ner från Real IRA, IRPWA, 32CSM och Irlandinformation. Manifestationen avslutades med ett starkt tal av den före detta fången Thomas Ashe Mellon. Thomas attackerade bl.a. President Michael D Higgins I hans tal om 1916 och kallar Sinn Féin för landsförrädare. Talet avslutades med följande ord:
”It is our responsibility to work effectively in a focused and strategic fashion to bring about the socialist republic that republican volunteer soldiers died for. We are the unfinished revolution!”.

Det har varit en hektisk helg med många parader och händelser. Maskerade UVF-män smög sig natten till söndag in på Falls Road och tog ner flaggor tillhörande Provisional IRA’s D-Company, mindre sammandrabbningar mellan republikaner, lojalister och PSNI har skett i stadsdelar runt om på Nordirland. Vi konstaterar snabbt att påsken har visat på en begynnande enighet i den republikanska rörelsen som inte synts till på länge, att kampen fortsätter om ett enat Irland – och att den kommer att fortgå tills Irland blir enad för arbetarklassen!

– Irlandinformation Sverige