(Uttalandet kommer ursprungligen från den Republikanska rörelsen, textens svenska översättning är gjord av föreningen Irlandinformation. Uttalandets innehåll behöver inte gå i linje med föreningen irlandinformations åsikter)

Vid denna den 107:e årsdagen av det heroiska Påskupproret sänder ledarskapet för den republikanska rörelsen sina hälsningar till det irländska folket, som nu samlas vid gravar och monument för att minnas våra döda frihetskämpar. Den republik de tjänade och gav sina liv för återstår att återupprätta. Vi svär att fortsätta den kampen trots allt det fienden ställer emot oss.

…..

Det är nu 25 år sedan Stormont/Belfast- avtalet skrevs under av konstitutionella nationalister, unionister, de irländska och brittiska regeringarna, kraftigt uppbackade av USA. …

Etablissemanget på Irland och i England lyckönskar sig själva till ett väl utfört arbete. De kan inte nog hylla folk som Bertie Ahern, Tony Blair och Bill Clinton, utan vilka, sägs det, inget avtal kommit till stånd. Ahern som, genom ekonomiskt fuskande skandaliserades inför irländarna, Blair som ljög inför parlamentet och drog i krig, tillsammans med USA, mot Irak till priset av hundratusentals döda. Dessa är det s.k. fredsavtalets hjältar. Ett avtal som institutionaliserat sekterismen i de ockuperade sex grevskapen.

Fred råder bara för de som accepterar avtalet. För de som motsätter sig det finns ingen sådan. Dessa utsätts för ständiga poliskontroller, godtyckliga arresteringar och husrazzior. Påskceremonier attackeras av beväpnad polis.

….

Vi fördömer de politiska reformister som vänt den irländska frihetskampen ryggen alltmedan de ut mungipan hyllar de frihetskämpar som förde kampen. …. ”Fredsprocessen är en brittisk process för att kapsla in frihetskampen.

Vi förkastar och är motståndare till de främlingsfientliga högergrupper som nyligen framträtt på Irland. Många av de deltagande bär vår nations fana och också andra republikanska flaggor, ex. vis the Starry Plough. Var var dessa ”patrioter” när vi kämpade mot britternas ockupation? Dessa grupper sprider hat och splittring, något som det irländska folket, som ett post-kolonialt samhälle, känner väl till.

….

För 100 år sedan, 1923, visade den nya Fristaten tydligt och väl vad den stod för när den släppte våld och brutalitet lös. Beväpnade av britterna gav de sig på sina landsmän i en fruktansvärd terrorkampanj. Fristatsstyrkorna fortsatte utföra vad Black and Tans tidigare gjort. Detta får aldrig glömmas. Fristaten lyckades inte krossa republikanismen och de kommer aldrig tillåtas göra det.

Till slut vill vi från ledarstaben tacka våra medlemmar och sympatisörer för allt de gör för att hålla den republikanska rörelsen  på frihetens väg. Ända sedan bildandet av the United Irishmen 1791 till den dag som idag är har vi strävat efter att skapa ett bättre Irland för dess folk att leva i; ett fredligt och rättvist samhälle baserat på de traditionella republikanska idealen : jämlikhet, frihet och broderskap.

Continuity not Compromise
An Phoblacht Abù !
The Leadership of the Republican Movement 2023