Michael D. Higgins omvaldes som förväntat till president i Fristaten. Han fick 56% av rösterna. Higgins är en dyr affär för skattebetalarna i den södra delen. Själv tycker han att han förtjänar att få de 640 000 euro han kostar för att han serverar te på ålderdomshem, tar emot ideella föreningar och liknande symboliska gester. Att han åker helikopter eller jetplan när han skall passera gränsen upp till norr, har han skyllt polisen för, som fråntagit sig den rekommendationen.

Att han på statsbesök i Australien hade med sin florist vet ingen anledningen till. Kanske för blomman i knapphålet? Han kallas visst för ”the poet president” och kanske han kan rimma på ordet ”money”.

Peter Casey, miljonär och affärsman, på Irland känd för sitt deltagande i en realityshow som handlade om idéer som skulle bedömas av investerare, kom tvåa med 23%. Casey låg uselt till för bara några veckor sedan, men efter att ha uttalat sig om ”the travellers” som ”i grunden folk som campar på någon annans mark”, att de inte var en etnisk grupp, att de ”inte betalade sin del av skatten till samhället”, att huspriserna automatiskt sjunker när de slår upp en lägerplats i närheten, ökade hans siffror radikalt. Casey vill att Irland lämnar EU, säger att euron är körd och har kritiserat presidentens lön, ”större än premiärministerns som ändå gör det tunga jobbet”. Visst känns typen igen? Provisionals kandidat Liadh Ni Riada fick 6,5%. Ett riktigt dåligt resultat.

När McGuinness kandiderade 2011 fick han 13, 7% trots den debatt kring hans förflutna inom PIRA som säkerligen gjorde att Gerry Adams inte blev PSF:s kandidat i år. Hur förklara ett förflutet inom PIRA när man inte ens varit med där? Ingen hade väntat sig att presidentvalet skulle vara någon överraskning, någon politisk strid, en symbolisk post som Eamon de Valera en gång införde åt sig själv, och så blev det inte heller. Higgins kan fortsätta servera te åt de gamla. Priset per tekopp? Ja dyrare kan det knappast bli.

Kategorier: Nyheter