I Sverige har vi under flera årtionden haft en fin tradition av solidaritetsarbete med den irländska befrielsekampen. Under några år har intensiteten i solidaritersarbetet varit låg och flera aktivister har riktat sin uppmärksamhet och energi åt andra håll. I år har en grupp irlandsaktivister i Stockholm och Göteborg återupptagit ett aktivt stödarbete inom föreningen Irlandinformation, vilket glädjer oss i styrelsen!

Du tillhör kanske dem som trodde att kampen för ett självständigt återförenat Irland var över? Så är det inte. I och med att Sinn Féin sålde ut den väpnade kampen i långfredagsavtalet har andra grupper varit tvungna att ta upp kampen. Ett ockuperat Irland är aldrig ett Irland där fred råder. De norra delarna av landet är alltjämt under brittiskt styre genom lydparlamentet i Stormont som helt är underställt brittiska kontroll. Repressionen mot kämpande republikaner är hård och de trakasseras på gatorna, i sina hem och, om de interneras, även i fängelset. Irland är en brittisk koloni på Europas bakgård och britterna skyr inga medel för att få fortsätta ha det så.

Under 2016 har det tillkommit nya aktivister och inaktiva medlemmar har åter engagerat sig. Två solidaritetsresor gjorts för att knyta starkare band till den republikanska rörelsen på Irland. Samtidigt har en mängd aktiviteter genomförts i Sverige. Vi har bland annat samlat in massvis med pengar till våra fängslade kamrater, ordnat stödpubar, uppmärksammat justitiemord på politiska fångar, ordnat protester utanför brittiska ambassaden och återupptagit utgivningen av vår tidning Forasach. Vi stödjer alla organisationer som motsätter sig den falska freden i långfredagsavtalet och därmed bygger sin kamp på självständighetsdeklarationen från 1916 som utropade den fria irländska republiken.

Ju fler vi blir, ju mer kan vi åstadkomma! Våra kamrater på Irland fortsätter kämpa. Därför måste vi också göra det! Gå med i Irlandinformation och ta ställning för det irländska folkets rätt till självständighet från brittisk kolonialism!

Bli stödmedlem idag, endast 200 kronor per år!
Swish: 123 050 3441
PG: 32 19 05-2

För att bli stödmedlem, gå in på vår hemsida och fyll i formuläret.

Beir Bua!

Kategorier: Uttalanden