I dagarna nåddes vi av nyheten att Martin McGuinness, känd gammal Sinn Féin-potentat, avgår från sin plats som Deputy First Minister i det brittiska lydparlamentet Stormont. Martin McGuinness är kanske mest känd som en av dem som ledde splittringen av den republikanska rörelsen på Irland genom förräderiet i Långfredagsavtalet.

McGuinness avgång beror i grunden på en skandal och ett större bråk med First Minister Arlene Foster, som kostar medborgarna i de sex grevskapen en ca. 500 miljoner pund. Sinn Féin har aviserat att man inte avser att nominera någon kandidat för att ersätta McGuinness som Deputy First Minister. Istället vill man agera för ett nyval.

Som bekant är de sex grevskapen i norra Irland ockuperad mark och under brittisk kontroll. De så kallade republikanerna i Sinn Féin har förrått den antikoloniala frihetskampen genom att sälja ut den väpnade kampen. Ett ockuperat Irland känner ingen demokrati. Demokrati förutsätter självstyre baserat på folkets vilja. Därför är lydparlamentet i Stormont en antidemokratisk institution. Det faktum att Sinn Féin vill ha nyval innebär att man legitimerar ockupationsmaktens skendemokrati. Vi i föreningen Irlandinformation accepterar inte den brittiska ockupationen och anser därför att ett nyval till Stormont är meningslöst.

Ireland unfree shall never be at peace!
Smash Stormont!

Kategorier: Uttalanden