På julafton 2016 inledde den republikanska politiska fången Luke O’Neill en så kallad dirty protest. Luke sitter fängslad i det ökända Maghaberry-fängelset i Lisburn på norra Irland. Praxis är att republikanska politiska fångar placeras tillsammans i en gemensam avdelning.

Orsaken till att republikanska fångar sitter i en egen avdelning är att de inte är att betrakta som förbrytare i den vanliga meningen, det vill säga asociala element och brottslingar. De irländska republikanska fångar som interneras i brittiskkontrollerade fängelser är krigsfångar och bör betraktas som sådana. Den rätten förnekas vår kamrat Luke O’Neill. Sedan inledandet av sin dirty protest har han också förvägrats mat från fängelset utan måste nu bekosta denna ur egen ficka.

Irlandinformation fördömer interneringen av våra republikanska kamrater i Irland. Vi kräver också att Luke O’Neill omedelbart förflyttas till den republikanska avdelningen på Maghaberry-fängelset!

Vi uppmanar alla att skriva brev till vår kamrat Luke O’Neill. På insidan är det extremt viktigt att, särskilt under omständigheter som dessa, veta att man inte är ensam eller bortglömd.

Luke nås på följande adress:

Luke O’Neill
Roe 4, Maghaberry Prison
Old Road Ballinderry Upper
Lisburn BT28 2PT

Vill du skänka pengar till våra insamlingar för fångsolidaritet? Sätt in valfritt belopp på PG: 32 19 05-2 eller swisha din gåva till 123 050 34 41. Märk insättningen ”Fångkamp”. Alla pengar går oavkortat till våra fängslade kamrater!

Kategorier: Uttalanden