Vid påskceremonin i Derry 2022 läste en maskerad volontär upp en hälsning från IRA.

”Till de som ägnat de senaste åren till att förtala oss, säger vi, ni har misslyckats. Till de som försökt kriminalisera oss, ni har misslyckats. Till de som önskar bort oss, säger vi nej. Till kollaboratörerna, till quislingarna, till förrädarna, till de som nöjt sig med smulorna, till de som gjort sig rika, säger vi det här: Vi är här för att stanna.”

I IRA:s påskdeklaration slår armén fast att deras väpnade motstånd fortsätter. De sände en hyllning till sina fängslade kamrater och gjorde tydligt att de inte viker från den väpnade kampen.

”Medan andra fortsätter förräderiets väg utför i kollaboration med britterna, så erkänner IRA och den breda republikanska rörelsen, att i en kontext av ockupation och förvägrandet av nationell självständighet, väpnat motstånd är nödvändigt och legitimt.

Denna fundamentala princip, exemplifierat av de revolutionära styrkorna 1916, inte kan och inte kommer att överges av oss, beslutna att realisera det slutliga målet av en 32 grevskaps socialistisk republik, den som våra döda martyrer och deras familjer offrade så mycket för att åstadkomma. ”

Vid Republican Network for Unitys (RNU) ceremoni i Belfast, vid Sean McCaugheys grav på Milltown-kyrkogården, lästes ett uttalande från ONH (Oglaigh na hÈireann), upp. ONH hotade avbryta sin vapenvila och att angripa lojalistiska ledarfigurer om nationalister eller republikaner angrips. De sade att de kommer att agera för att försvara den nationalistiska befolkningen mot lojalistiska attacker.

Irish Republican Socialist Partys (IRSP) hemsida på Facebook har plockats ned. Olämpligt för partiet tre veckor innan valet då partiet för första gången ställer upp kandidater till Stormont, Dan Murphy i västra Belfast och Colin McLaughlin i Foyle (Derry). IRSP hade förstås också en påskceremoni, en numerärt stark marsch gick nedför Falls Road och tal på Milltown- kyrkogården. Deras ” colour party”, i svarta jackor och svarta baskrar, angreps inte.

Unionen är i fara ! Unionisterna slår frenetiskt på den sekteristiska trumman inför valet den 5:e maj. Det har varit ett par dåliga år för dem. Vad står de för annat än just unionen och står de egentligen ens för den? Först var de för Brexit, sedan när Brexit var ett faktum är de emot den gräns som Brexit innebär. De vill ha kvar Långfredagsavtalet (än så länge), men antyder en ”hard border”. Donaldson, DUP:s ledare, betonar ”det här valet är det viktigaste på en generation”, för om Provisional Sinn Fein (PSF) blir största parti, kan det bli en folkomröstning om gränsen. Desperationen tar sig löjliga uttryck, krav har framförts på att supportrar till Glasgow Rangers skall få poströsta eller rösta via ombud. Klubben, med stort stöd hos protestanter, spelar nämligen en semifinalsmatch i någon av de europeiska cuperna, mot Leipzig, samma dag som valet och de som då åkt till Glasgow blir alltså fråntagna sin rösträtt

För etthundra år sedan, 13:e och 14:e april 1922, besatte IRA Four Courts-byggnaden i Dublin och gjorde den till sitt högkvarter. Maire Comerford skriver: ”Vad kom att bli känt som de exekutiva styrkorna – motståndarna till avtalet- inkluderade män jag beundrade mycket; de vidhöll att något som helst uppgivande av målet, en all-irländsk republik, bröt deras tjänstgörings kontrakt som det definieras i trohetseden till republiken.”

Som vi vet hotade Churchill Micael Collins och krävde att han snabbt skulle göra slut på upproret. Collins fick tillgång till britternas kanoner och lät dessa skjuta Four Courts i småbitar. Bland andra Liam Mellows och Rory O´Connor, ledande IRA-män, avrättades av britternas hejdukar efter kapitulationen. Collins fick sota med sitt liv för sitt förräderi.

Kategorier: Notiser