Över påsken (2022) hölls traditionsenligt marscher och möten över hela Irland till åminnelse av upproret 1916. I Derry, där polisen och britterna varit synnerligen aggressiva på senare tid, gav sig polisen på den republikanska ceremonin och försökte, inne på kyrkogården, arrestera de som, iklädda svarta tröjor och svarta baskrar, ståtligt gått i spetsen för marschen, bärande fanorna för de fyra provinserna, trikoloren och republikens flagga.

Ett stort antal polisfordon stod runt kyrkogården. Personer på väg till ceremonin attackerades, slogs med batonger och ett antal fördes bort. Som svar angreps polisen med stenar och molotov-cocktails. Två bilar antändes och lämnade hastigt platsen. Aktivister från Saoradh, som organiserade marschen, har tidigare arresterats när de satt upp affischer för marschen och republikanska band som spelade, har hotats med arresteringar om de deltog. Trots polisens försök att hindra ceremonin deltog uppemot 2000 personer. Under kvällen meddelade polisen att de hade sex personer kvar i arrest och att de funnit, vad de kallar, ”misstänkta terroristuniformer”.

Easter Statement Republican Sinn Fein/ Continuity IRA (utdrag):

“För etthundra år sedan förråddes och övergavs vår republik av reformistiska element i ledande befattningar. Reformisterna vann en omröstning i an Dáil kring kapitulationsavtalet, genom hot om ´ögonblickligt och fruktansvärt krig´ från den brittiska regeringen. Våra kamrater i den generationen gav sig inte inför hoten att överlämna republiken till en allians av britter och fristatare. Voluntärer från åren av kamp tillsammans med nya kamrater, fortsatte kampen. Så har varje generation republikaner gjort ; låt inte den här generationen vara annorlunda.”…..

”Vi fortsätter den traditionella republikanska linjen att vara emot alla militära maktblock och vi förkastar de nya krav, som vissa Fristatspolitiker för fram om att gå med i Nato.

Hyckleriet från Fristatsledarna att stödja rätten för ett folk som invaderas av ett främmande land, att bruka väpnat våld medan de förnekar det irländska folket att göra detsamma, är slående. Men Fristaten är förvisso samma brittiska skapelse som delningen av Irland.
Onwards to Freedom.”

Avslöjandet att hundratals poliser samtidigt är med i protestantiska Orange-ordern, känns inte verklighetsfrämmande. Ordern bildades i slutet av 1700-talet för att bekämpa katolikerna, polisen i de sex grevskapen har alltid, oavsett namn, tjänat den protestantiska-unionistiska staten mot dess fiender, samma som då, det vill säga, den diskriminerade minoriteten, katolikerna. Så ser mönstret ut idag också.

En ny bok: Micheál Smith: UDR Declassified. ”Utan tvekan en av de viktigaste studier som gjorts av konflikten i norr”.
(Tommy McKearney)

Kategorier: Notiser